Online-ul te ridică, online-ul te coboară

De câteva săptămâni încoace tot aud despre managementul reputaţiei în online. Dacă mi-ar cere cineva să-mi conturez în minte relaţia dintre jurnaliştii online şi PR online nu pot să nu mă gândesc la exemple din mediul politic. Aici îmi “răsare în minte” chipul doamnei Elena Udrea, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Doamna Udrea este activă pe Facebook (are 24,440 de like-uri), are un blog foarte bine actualizat, cu tot felul de proiecte şi iniţiative de-ale dânsei.  Degeaba a încercat doamna Udrea să îşi creeze sau, mai bine zis, contureze o imagine pozitivă în online, în momentul în care a dat cu băţul în baltă. Cum? Păi la începutul lunii noiembrie a pozat în diverse ipostaze pentru un pictorial în cadrul revistei tabu. Doamna Udrea nu a fost luată la bani mărunţi  pentru actul dânsei doar de jurnaliştii din online-ul şi offline-ul românesc, ci şi de Daily Mail, tabloid din Regatul Unit al Marii Britanii. Titlul articolului din online suna astfel: “That’s one easy  way to win an election! Romanian cabinet minister poses in rubber dress for magazine cover” – în traducere liberă: “O modalitate  uşoară de a-ţi câştiga electori! Ministru român pozează în rochie de latex pe coperta unei reviste”. Curios este faptul că jurnaliştii s-au folosit de propriul său blog pentru a cita motivaţia acesteia din spatele pictorialului. În mod cert reprezintă o pată negativă asupra imaginii şi aspura reputaţiei doamnei Udrea … Bine că nu au etichetat-o ca piţipoancă sau prinţesă 😛 !

 

Comentând în continuare relaţia jurnalişti online – PR online, trebuie să menţionez Black Friday  România, care tocmai  s-a încheiat duminica aceasta, în 27 noiembrie. Principalii actori pot spune că au fot cei de la Flanco şi emag. Peste tot în online au fost vizibili şi asta a ajutat la comenzi şi vânzări în magazine şi pe Internet. Black Friday este un concept tipic americănesc, prin care masele ar beneficia de reduceri în ultima vineri a lunii noiembrie. Toate agenţiile de presă şi toate ziarele online (chiar şi cele offline) au avut articolele (baş publicitare) despre acest demers. Părerea mea este că Flanco şi emag şi-au atins obiectivele de marketing – adică: SĂ VÂNDĂ! Cei de la emag chiar au lansat o pagină Black Friday, navigând pe valul reducerilor din online. Sper că nu aţi pierdut Cyber Monday-ul şi v-aţi făcut cumpărăturile în online 🙂 .

 

Ca să închei apoteotic, ieri am citit pe AP (Associtated Press) via Yahoo despre cadoul făcut de oficialii chinezi “micuţei” ţări Macedonia. Cadoul constă din 23 de autobuze pentru elevi. Vestea a stârnit foarte multe controverse în rândul chinezilor, mai ales pe  Sina Weibo, un site de micro-blogging asemănător Twitter-ului, mai ales că şi populaţia chineză cunoaşte defecţiunile tehnice ale autobuzelor. Actul  oficialilor chinezi a strâns doar ieri 500 000 de comentarii. Curios este faptul că şi profesori universitari au lansat comentarii pe această temă, dar în termeni foarte duri! Bad PR: purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hong Lei nu a dorit să comenteze în vre-un fel evenimentele, însă ştirea  circulă deja cu viteza Internetului în online.

 

O reputaţie bună este mai valoarosă decât orice sumă de bani.

sursa imaginii: oursocialtimes

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s