Triburile, marketerii şi ză lider

Take me to your leader!

Da, ştiu sună ca într-un SF :). Dar, de curând „am dat”  peste un concept nou mie – cel de „Tribesourcing”. Tribe  vine de la trib, iar sourcing desemnează practic o serie de activităţi conexe sau departamente, mai bine zis, dintr-o organizaţie. Sub denumirea generică de sourcing am găsit pe Mindjumpers următoarele activităţi/departamente: vânzare & distribuţie, marketing & branding, PR  & comunicare, produse, HR, comunicare & imagină corporativă.

Seth Godin, cel care a definit termenul de Tribesourcing încă din 2008, duce conceptul de trib la un alt nivel – şi anume: leagă acest concept de existenţa unui lider. La fel cum opinia publică este vociferată de de liderii maselor, la fel se pot folosi marketerii de nişte personalităţi proeminente, şi când spun personalităţi proeminente, nu mă refer strict la persoanele publice. Ei se pot folosi de aceşti lideri să familiarizeze publicurile de nişă, mai greu accesibile, în cazul unor produse şi servicii globale.

Acest termen îl putem asocia cu termenul românesc, mai mioritic, de turmă. Sau, de ce nu, aceşti lideri, pe care marketerii îi caută, sunt precum „mesagerii Domnului” pe pământ – au o influenţă majoră asupra comunităţii lor. Aceşti „gatekeeperi” locali sunt ideali, deoarece odată convinşi vor părea foarte naturali în ochii celor care îi urmează. În cazul unui eşec al marketerilor, proporţiile acestuia se reduce la un „trib”. Mă întreb dacă şi extratereştrii ne privesc ca pe un trib : ).

sursa imaginilor:  cartoonstock

marketer extraterestru încercând o abordare umană

marketer încercând să cucerască un trib

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s